Jeśli masz duży, dojrzały krzew aronii, być może zastanawiasz się, jak o niego dbać. Istnieje kilka prostych kroków, które można wykonać, aby krzew aronii wyglądał jak najlepiej. Przeczytaj, jak przycinać krzewy Aronia arbutifolia, aby pobudzić produkcję owoców i zwiększyć ich piękno. Jagody Aronii są również pyszne! Poniżej przedstawiamy kroki, które należy podjąć, aby przyciąć krzew aronii.
Aronia arbutifolia
Aby uzyskać najlepiej owocujące i estetyczne krzewy aronii, kluczowe jest odpowiednie przycinanie, które pozwoli maksymalnie wykorzystać ich potencjał. Jako wyprostowany, odroślowy krzew, aronia osiąga wysokość od 6 do 10 stóp i rozpiętość od 3 do 5 stóp. Latem z jej błyszczących, ciemnozielonych liści wyrastają małe, białe lub różowe kwiaty, a następnie jaskrawoczerwone owoce. Przycinanie aronii może zapewnić bujny żywopłot lub może służyć jako ekran prywatności. Preferuje dobrze zdrenowaną glebę, pełne słońce.
Na szczęście najlepszym czasem na przycinanie krzewów aronii jest późna zima lub wczesna wiosna. Po wyblaknięciu jagód są one bardziej skłonne do rozprzestrzeniania się. Jeśli chcesz, aby krzew wyglądał dobrze, możesz przyciąć około jednej trzeciej jego starych pędów. Aby zachować świeży wygląd krzewów aronii, należy co kilka lat przycinać starzejące się gałęzie, aby krzew nie rozprzestrzeniał się.
Aronia arbutifolia odmiany
Korzyści z przycinania Aronia arbutifolia są dobrze znane, ale proces ten może być uciążliwy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przycinać krzew co roku, zanim zacznie kwitnąć. Niezależnie od rodzaju rośliny, ważne jest, aby nie przycinać jej zbyt wcześnie, ponieważ w przeciwnym razie jej wygląd będzie nieciekawy. Jeśli chcesz maksymalnie zwiększyć wartość ozdobną, rozważ uprawę gatunku Aronia o mniejszej wysokości.
Po przesadzeniu rośliny Aronii należy wybrać stanowisko z luźną, dobrze zdrenowaną glebą, która jest wolna od chwastów i nie jest zbyt sucha. Dodaj do gleby nawozy organiczne. Możesz użyć kompostu, obornika lub mączki rogowej, aby poprawić żyzność gleby. Po przesadzeniu upewnij się, że obszar wokół rośliny jest podniesiony około dwóch do trzech centymetrów powyżej poziomu gleby. Unikaj sadzenia ich w bezpośrednim słońcu w ciągu pierwszych kilku lat, co może sprzyjać rozwojowi szkodników. Ponadto, jeśli planujesz posadzić Aronię w stanie dzikim, pamiętaj o tym, by klatkować ją do czasu, aż dobrze się zadomowi.
Podczas przycinania Aronii arbutifolia należy pamiętać, aby nie uszkodzić liści rośliny. Rośliny z rodzaju Aronia preferują słoneczną, dobrze zdrenowaną glebę. Są tolerancyjne na sól drogową, suszę i zasadowe pH. Rośliny te dobrze rosną w różnych glebach, w tym w piasku, glinie, a nawet w glebach bagiennych. Są łatwe w uprawie w donicach i pojemnikach, można cieszyć się ich intensywnie czerwonymi jesiennymi liśćmi.
Jagody aronii
Jeśli zastanawiasz się, jak przycinać krzewy aronii, weź pod uwagę fakt, że dobrze znoszą one przycinanie. Starsze gałęzie są zazwyczaj cieńsze i rodzą mniej owoców. Zimą przycinaj wszystkie gałęzie, które są zbyt cienkie lub stare. Idealnie byłoby, gdyby na krzewie aronii znajdowała się równowaga między gałęziami 1 a 6-letnimi. Zapewni to stały dopływ owoców rok po roku. Oto przewodnik krok po kroku jak przycinać krzewy aronii.
Krzewy aronii są zazwyczaj umiarkowanie wysokie i dobrze sprawdzają się jako rośliny podporowe wokół wysokich drzew. Dobrze wyglądają także w dużych donicach i na rabatach ogrodowych. Oprócz innych zalet przyczyniają się do ekologii dzikich żywopłotów owocowych, gdzie stanowią cenny pokarm dla owadów. Krzewy aronii można sadzić w październiku lub listopadzie, kiedy są w fazie spoczynku. W pierwszym roku należy regularnie podlewać krzewy, aby zapuściły korzenie.
Jeśli nie jesteś pewien, jak prawidłowo przycinać krzewy aronii, zacznij od sprawdzenia przewodnika American Botanical Council dotyczącego zdrowia i pielęgnacji tej rośliny. Rodzaj aronia znany jest z apomiktycznych nasion, co oznacza, że produkuje klony swojego rodzica. Jesienią wytwarzają one piękne czerwone jagody, które świetnie smakują po zjedzeniu. Po kilku latach od przycięcia krzewów aronii będziemy mogli cieszyć się ich pysznymi jagodami przez cały rok.
Jagody aronii mają gorzki smak
Choć powszechnie uważa się, że jagody aronii są gorzkie, w rzeczywistości są one całkiem przyjemne, gdy zrywa się je prosto z krzewu. Odwiedziłem kiedyś stoisko z aroniami w Boone, w stanie Iowa, gdzie przeprowadziłem nienaukowy test smaku. Większość ludzi dała jej kciuki, a tylko jedno dziecko ją rozlało. Byłem pod wrażeniem. Dlaczego więc jagody aronii mają gorzki smak po przycięciu krzewów aronii?
Aronia ‘Viking’ i ‘Nero’ to dwie najczęściej spotykane odmiany odpowiednio w Stanach Zjednoczonych i Europie. Wprowadzone na kontynent jako nowość, okazały się tak popularne, że Europejczycy uczynili z nich uprawę komercyjną i wyhodowali aronię w celu zwiększenia plonów. Teraz można kupić produkty z aronii w sklepie spożywczym i cieszyć się nowym egzotycznym smakiem.
Krzewy aronii powinny być rozstawione w odległości co najmniej 20 litrów i posadzone w dołku o głębokości co najmniej 1 m. Jagoda aronia może wyrastać częścią swojego pnia pod ziemią, dlatego wybierz doniczkę, w której zmieści się większa średnica. Upewnij się, że krzewy aronii mają dużo miejsca i płytki system korzeniowy. Po posadzeniu jagody aronii mają gorzki smak, gdy są przycinane Krzewy aronii
Z jagód aronii powstają wspaniałe dżemy, galaretki, syropy, herbaty i wina
Chociaż te małe jagody nie są znane ze swojego smaku, to mają wiele zalet zdrowotnych. Jagody te zawierają antocyjany, związki, które mogą pomóc zmniejszyć wchłanianie cukru i tłuszczu przez organizm. Dodatkowo, jagody aronii są znane z tego, że zmniejszają stan zapalny i zwiększają poziom przeciwutleniaczy. Te korzyści mogą pomóc osobom z cukrzycą złagodzić niektóre z powikłań, które są powszechnie związane z chorobą.
Jagody aronii pochodzą z północno-wschodnich i innych obszarów Stanów Zjednoczonych. Występują w strefach odporności roślin USDA od 3 do 8. Europejczycy uprawiają jagody aronii w celach komercyjnych od dziesięcioleci. Dzięki wysokiej zawartości garbników i cierpkości jagody te doskonale nadają się do produkcji dżemów, galaretek, herbat i wina. Jagody te są również pyszne w dżemach, galaretkach i konfiturach.
Badania nad aktywnością antyoksydacyjną jagody aronii przyczyniły się również do ochrony przed niektórymi rodzajami raka. W jednym z badań antocyjany zawarte w jagodzie zmniejszyły wzrost komórek raka okrężnicy o 60% w ciągu 24 godzin. Niektórzy naukowcy uważają, że aktywność antyoksydacyjna jagód aronii mogłaby pomóc osobom z zespołem metabolicznym, ponieważ wykazała działanie przeciwzapalne i może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego.
Jagody Aronii są mało wymagające
Jedną z wielkich zalet uprawy jagód Aronii jest fakt, że wymagają one niewielkiej konserwacji i mogą być zbierane od wczesnego lata do późnej jesieni. Jest to ogromna zaleta, jeśli rozważamy uprawę krzewów w celu uzyskania jagód w ogrodzie jadalnym. Jeśli jednak poszukujemy krzewów o mniejszych wymaganiach pielęgnacyjnych do ogrodu jadalnego, warto rozważyć mniejsze krzewy morwy.
W przeciwieństwie do innych jagód aronie są łatwe w utrzymaniu. Rozwijają się przez odrosty. Jeśli nie będziemy ich często przycinać, rozwiną się w kolonię i będą potrzebowały jedynie lekkiego podlewania raz w tygodniu. Rośliny staną się mniej spragnione i będą tolerancyjne na wilgoć dostarczaną przez matkę naturę. Przycinanie krzewu aronii pobudzi nowy wzrost i będzie można go zbierać po lekkim przymrozku.
Krzewy aronii są mało wymagające. Produkują małe jagody, które są dość gorzkie, gdy nie są dojrzałe, ale po przemrożeniu stają się słodkie. Jagody te są chętnie wykorzystywane przez ogrodników do produkcji galaretek, soków i wypieków. Choć nie są zbyt apetyczne dla ludzi, stanowią piękny krzew i przyciągają ptaki przez cały rok.
Aronia jest mało żywotnym krzewem
Aronia, powszechnie znana jako aronia czarna, aronia purpurowa i bieluń pospolity, jest rodzimym krzewem wschodniej części Ameryki Północnej. Jest mało wymagający, toleruje różne warunki wzrostu i wytwarza smaczne, jadalne owoce. Aronię można przycinać, aby nadać jej kształt lub ograniczyć wzrost. Jest to krzew niewymagający konserwacji, a jego upodobania obejmują trzy pory roku.
Popularna nazwa tej mało wymagającej rośliny to aronia, a jej jadalne jagody mają lekko gorzki smak. Aronia jest uważana za superżywność, zawiera dużo antyoksydantów, flawonoidów i witaminy C. Badania sugerują, że może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę. Jagody są również jadalne w postaci dżemu, syropu i herbaty.
Innym mało żywotnym krzewem do przycinania aronii jest Aronia, rodzima roślina preferująca suche warunki i pełne słońce. Wytwarza gęste skupiska pachnących, fioletowych kwiatów na 3-calowych pędach i ma otwarty pokrój. Jej liście są małe, owalne i szarozielone. Jest również odporna na suszę i toleruje słabe gleby. Pomimo małej żywotności ma wysokiej jakości owoce.
Podobne tematy
- Jakie są najpiękniejsze krzewy do ogrodu?
- Porady dotyczące przycinania – które krzewy wymagają przycięcia?
- Jak przycinać krzewy
Ogrody nie są mi obce od najmłodszych lat. Wspólnie z rodzicami rozwijamy firmę zajmującą się zielenią, stąd moje duże doświadczenie. Postaram podzielić się wiedzą z Państwem.