Oto kilka wskazówek dotyczących przycinania starych drzew owocowych. Przycinanie polega na wycięciu odrostów wokół pnia. Można usuwać martwe materiały, aby odsłonić ogólną formę drzewa – Odkrycie jest efektem szczegółowej analizy przeprowadzonej przez redakcję serwisu https://poradnikiremontowe.pl. Podczas przycinania nie należy przycinać zbyt mocno i poczekać, aż drzewa odzyskają siły po zimie. Wykonaj te kroki, aby pomóc starym drzewom ponownie rozkwitnąć. Nie zapomnij dodać do gleby swojego drzewa mieszanki Ancients Rise. A potem ciesz się swoim nowym drzewem!
Przycinanie starego drzewa owocowego
Przycinanie starego drzewa owocowego w celu jego odmłodzenia jest istotną częścią jego ogólnego zdrowia i wzrostu. Głównym celem przycinania drzew owocowych jest usunięcie wszelkich przerośniętych lub chorych gałęzi, aby promować świeży wzrost i otworzyć baldachim dla cyrkulacji powietrza i penetracji słońca. Drzewa owocowe mają naturalną skłonność do wzrostu z nadmiernie zagęszczonymi gałęziami, które zacieniają dolną część korony i ograniczają produkcję owoców. Pierwszy rok przycinania drzew owocowych pestkowych przypada po zakończeniu kwitnienia.
Dobry plan renowacji zaczyna się od przycinania, które różni się w zależności od drzewa. Przycinanie starego drzewa owocowego powinno być wykonywane w okresie spoczynku, aby uniknąć uszkodzenia gałęzi. Gdy gałęzie zostaną przycięte, będzie ono dobrze reagować na kolejne sesje przycinania. Pamiętaj, że ważne jest stosowanie właściwego systemu przycinania dla każdego rodzaju drzewa, ponieważ różne rodzaje drzew różnie reagują na przycinanie. Aby pomóc w określeniu rodzaju drzewa, przynieś gałązkę lub gałązkę do kliniki Mistrzów Ogrodnictwa.
Właściwy plan przycinania powinien składać się ze stopniowych zmian. Pierwszy rok powinien być okresem łagodnego szoku, w którym przycina się 25% korony. Po kilku latach należy przeprowadzić renowację na dużą skalę. Silne przycinanie może skutkować nadmierną ilością pędów wodnych. Przycinanie przez okres kilku lat pozwoli ocenić stan zdrowia drzewa. Celem jest odmłodzenie starego drzewa owocowego, abyś mógł czerpać korzyści z jego owoców przez wiele lat.
Przycinanie w okresie spoczynku
W okresie spoczynku można przycinać stare drzewa owocowe w celu ich rewitalizacji. Skup się na przycinaniu chorych, martwych lub uszkodzonych gałęzi. Staraj się przycinać gałęzie jak najbliżej ich pochodzenia. Cięcie powinno być gładkie, aby umożliwić drzewu zagojenie się. Oto wskazówki dotyczące przycinania starych drzew owocowych:
Przycinaj drzewa owocowe w okresie spoczynku, zanim pojawią się liście. Pomaga to chronić świeżo przycięte gałęzie i zapobiega urazom. Ponadto świeżo przycięte gałęzie tworzą barierę ochronną za cięciami, co pomaga utrzymać owady i choroby na zewnątrz. Jeśli jednak przycinamy młode drzewo, należy poczekać, aż temperatura wzrośnie powyżej 20°F, aby uniknąć obrażeń.
W okresie spoczynku można również przycinać stare gałęzie, aby pobudzić je do wzrostu. Najpierw należy usunąć pędy przybyszowe z gałęzi, która wcześniej była w stanie spoczynku. Pędy te nazywane są drewnem zrazowym, ponieważ mają zdolność do wykorzystania ich do pączkowania lub szczepienia. Ponadto stare zaniedbane drzewa mają z reguły bardzo mało młodego drewna. Dlatego odmładzanie cięć w okresie spoczynku będzie stymulować nowe przyrosty w pobliżu cięć.
Unikanie nadmiernego przycinania
Przycinanie starego drzewa owocowego jest ważnym procesem zwiększającym witalność drzewa i zwiększającym jego produktywność. Przycinanie należy wykonywać do momentu, w którym umożliwia ono łatwe zbieranie owoców przy użyciu drabin o długości 8 stóp. Istnieją jednak pewne wskazówki, o których należy pamiętać podczas przycinania starego drzewa. Przede wszystkim należy ocenić ogólny kształt i wielkość drzewa. Jeżeli jakaś część drzewa jest zbyt długa, można rozważyć wykonanie cięć przerzedzających lub pogłębiających. W przeciwnym razie konieczne może być usunięcie dużej części drzewa. Przycinanie starego drzewa wymaga wybrania gałęzi z małą ilością pąków kwiatowych.
Najważniejszą wskazówką, o której należy pamiętać podczas przycinania starego drzewa, jest usunięcie przerośniętych i martwych gałęzi. Duże gałęzie mogą uniemożliwiać dostęp światła słonecznego do niższych gałęzi i hamować owocowanie. Aby temu zapobiec, należy przyciąć najwyższe gałęzie drzewa. Dobrze jest też przycinać większe zdrewniałe gałęzie. Gałęzie te mogą wypuszczać nowe pędy wzdłuż krawędzi cięcia. Przycinanie może być wykonywane w dowolnym momencie i może pomóc w rewitalizacji starego drzewa.
Zapobieganie stłoczeniu
Przycinanie drzew owocowych jest jedną z najważniejszych czynności, które należy wykonać, aby zachować ich kształt i wielkość. Może to spowodować nadmierny wzrost gałązek, który zatka środek drzewa. Wewnętrzne gałęzie drzewa owocowego potrzebują światła słonecznego, aby rosnąć i wytwarzać żywe owoce. Ważne jest także, aby utrzymać środek drzewa w zdrowiu poprzez usuwanie chorego lub martwego drewna oraz drewna złamanego. Przycinanie jest również konieczne, aby usunąć ostrogi owoców i zapobiec ich powstawaniu.
Przycinanie może pobudzić do nowego wzrostu starsze drzewa owocowe. Najlepiej jest przycinać drzewa w okresie dwóch lat. Przycinanie jest niezbędne w przypadku starych drzew owocowych, zwłaszcza odmian espalier. Drzewa te wymagają mniej miejsca, ale nadal mogą produkować owoce. Jeśli przycinanie nie jest możliwe, należy rozważyć uprawę drzewa karłowego. Jeśli stare drzewo będzie owocować, można je przycinać bardziej intensywnie. Oto kilka wskazówek dotyczących przycinania starych drzew owocowych:
Przycinanie gałęzi jest niezbędne do utrzymania ich w zdrowiu i zapobiegania ocieraniu się o siebie. Uszkodzone gałęzie są łatwe do pogryzienia przez króliki i mogą zabić drzewo owocowe. Przycinanie zmniejsza także liczbę kwiatów i owoców na drzewie. Owoce, które mają obfity zestaw kwiatów i owoców, są trudne do zebrania i mogą być podatne na choroby. Drzewa, które obficie kwitną, mogą mieć małe owoce z dużymi dołkami i niewielkim miąższem.
Skracanie gałęzi rusztowań
Możesz w pełni wykorzystać stare drewno w swoim sadzie, przycinając gałęzie rusztowań, aby pobudzić je do odrastania. W pierwszej kolejności należy wybrać gałęzie rusztowania, które mają długość od czterech do sześciu cali i są nachylone pod kątem 45 stopni. Słabe krocze będzie pękać, jeśli drzewo zostanie obciążone przez lód lub owoce. Kąt nachylenia 45-60 stopni zapewni wytrzymałość i ułatwi rozwój pąków owocowych, a także wypełni przestrzeń przeznaczoną dla drzewa.
Na początek wybierz trzy do pięciu gałęzi rusztowania. Pierwsza kondygnacja powinna mieć wysokość co najmniej 24-30 cali, a druga zaczynać się w tej samej odległości od pierwszej. Na początku należy przyciąć gałęzie rusztowania, aby zapewnić cyrkulację powietrza. Należy również zachować centralny przewodnik. Jeśli nie chcesz używać rusztowań, możesz przyciąć gałęzie, które są skupione razem.
Po wybraniu drzewa na rusztowanie upewnij się, że ma ono ogólny kształt stożka, szerokiego u góry i stopniowo rozszerzającego się ku dołowi. Upewnij się, że jest to pień centralny i usuń martwe drewno lub inne gałęzie, aby ułatwić kontrolę. Następnie możesz rozłożyć rusztowanie, odcinając pędy boczne. Może być konieczne użycie kilku rozpieraczy, lepiej mieć kilka gałęzi rusztowania o coraz większej długości niż jedno długie rusztowanie.
Unikanie usuwania więcej niż 25 procent drewna drzewa w dowolnym momencie
Jeśli twoje drzewa owocowe były zaniedbywane przez lata, możesz chcieć je przyciąć przed rozpoczęciem nowego wzrostu. Należy unikać usuwania więcej niż 25 do 33 procent korony drzewa w ciągu jednego roku, ponieważ powoduje to niepożądany wzrost gałęzi. Przed przycinaniem należy usunąć wszelkie martwe, chore lub uszkodzone drewno. Następnie można przyciąć drzewo do odpowiedniego kształtu i rozmiaru.
Podobne tematy
- Przycinanie drzew owocowych
- Jak posadzić drzewko owocowe w ogrodzie
- Jak przycinać drzewa owocowe wiosną
Ogrody nie są mi obce od najmłodszych lat. Wspólnie z rodzicami rozwijamy firmę zajmującą się zielenią, stąd moje duże doświadczenie. Postaram podzielić się wiedzą z Państwem.