Częstym pytaniem wśród właścicieli domów jest “Jak często można przycinać drzewa owocowe?”. Odpowiedź zależy od rodzaju posiadanego drzewa. Przycinanie sprzyja rozwojowi pędów liściastych, a nie kwiatowych, co zmniejsza zimotrwałość i produkcję energii. Niektórzy wolą nawet całkowicie unikać przycinania. Nie jest to jednak nic złego, ponieważ czynność ta zmniejsza także szanse na zaatakowanie drzewa przez grzyby.
Przycinanie sprzyja wzrostowi pędów liściastych zamiast pędów kwiatowych
Istnieje wiele powodów, dla których należy przycinać drzewa owocowe. Nieprawidłowo wykonane przycinanie może w rzeczywistości zabić roślinę bardziej niż szkodniki. Przycinanie usuwa niepotrzebne części rośliny i dostarcza energii pozostałym częściom. Przycinanie jest kluczową częścią pielęgnacji roślin. Przycinanie powinno być wykonywane w zależności od rodzaju drzewa.
Właściwe przycinanie jest konieczne, aby zmaksymalizować produkcję owoców i zapewnić ogólny stan zdrowia drzew. Przycinanie zmniejsza rozmiar drzewa poprzez zachęcanie do wzrostu pędów ulistnionych zamiast pędów kwiatowych. Ogólnie rzecz biorąc, proporcja pędów ulistnionych do kwiatonośnych jest ważna dla prawidłowego rozwoju owoców. Zbyt wiele pąków kwiatowych oznacza zbyt wiele owoców, które mogą łamać gałęzie. Również przy zbyt obfitym zawiązaniu owoców następuje zahamowanie tworzenia pąków kwiatowych, co oznacza mały plon w przyszłym roku. Przycinanie i przerzedzanie owoców może pomóc w osiągnięciu tych celów.
Prawidłowe przycinanie powinno stworzyć centralny system treningowy lidera drzewa. Ten rodzaj systemu treningowego jest najsilniejszy i najbardziej wydajny ze wszystkich. Jest on znany jako “free-form” i będzie korzystał z regularnego przycinania, aby promować wzrost ulistnionych pędów. Pomaga to również zmniejszyć konkurencję o światło i składniki odżywcze. Podczas przycinania należy pamiętać o usunięciu pędów znajdujących się zbyt nisko lub blisko pnia.
Przycinanie zmniejsza zimotrwałość
Większość drzew owocowych nie owocuje w pierwszym roku, ale jest kilka wyjątków. Niektóre drzewa owocowe owocują tylko na nowych przyrostach, a niektóre również na istniejących gałęziach. Wczesne przycinanie wiosną może zwiększyć ryzyko uszkodzeń zimowych, dlatego ważne jest dokładne zaplanowanie zabiegu przycinania, aby uniknąć uszkodzenia drzewa. Ponadto ilość uszkodzeń spowodowanych przez zimę jest wprost proporcjonalna do czasu, jaki upłynął od zabiegu przycinania do spadku temperatury.
Przycinanie drzew owocowych jesienią może mieć długotrwały wpływ na ich odporność na zimno. Drzewa owocowe o słabym drewnie są podatne na złamania. Drzewa z gęstym baldachimem nie produkują tak dużo owoców. Wczesne przycinanie drzew owocowych jesienią pozwoli uniknąć słabych plonów w następnym roku. Ponadto wczesne przycinanie zachęci drzewa do wczesnego kwitnienia. Można także zwiększyć odporność drzew na zimno, pozwalając im w pełni rozwinąć się przed nadejściem zimy.
Przycinanie ogranicza ataki grzybów
Przycinanie jest istotnym elementem pielęgnacji drzew owocowych. Pomaga utrzymać drzewa wolne od dużych gałęzi, które mogą utrudniać rozwój owoców. Przepełnione drzewa gorzej owocują i często wykształcają słabe drewno, które jest podatne na rozszczepianie i łamanie. Wraz z wiekiem drzew zarządzanie baldachimem staje się coraz ważniejsze. Jeśli masz jakiekolwiek obawy co do stanu zdrowia swoich drzew, przycinaj je regularnie, aby zapobiec atakom grzybów.
Przerzedzanie drzew owocowych może być konieczne, aby zapobiec infekcjom grzybowym. Owady, takie jak mszyce, są znane z wywoływania chorób liści i małych owoców. Skalnice są destrukcyjne dla drzew i kończyn, mogą także uszkadzać owoce. Insekty, takie jak omacnica prosowianka i roztocza, stanowią kolejne potencjalne zagrożenie dla drzew owocowych. Przycinanie pomoże zapobiec pladze.
Przycinanie zmniejsza produkcję energii
Jednym z najważniejszych aspektów hodowli drzewa owocowego jest jego zużycie energii. Przycinanie drzew owocowych wymaga dużych nakładów energii i wysokiej egzergii, przyczyniając się do emisji energii i gazów cieplarnianych. Tradycyjnie produkcja śliwek opierała się głównie na oleju napędowym i gazie ziemnym, ale rozważane są nowe źródła energii, takie jak biogaz. Jest to dobra wiadomość dla środowiska, ponieważ produkcja śliwek może być prowadzona przy zużyciu zaledwie 0,1 procenta jej zwyczajowego zużycia.
Metoda ta opiera się na kompleksowej analizie termodynamicznej, która ocenia cały proces produkcji od gospodarstwa do stołu. Identyfikuje ona nieefektywne etapy i wymaga nowych technologii dla poprawy sytuacji. Przycinanie drzew owocowych zmniejsza produkcję energii aż o 21% w porównaniu do tradycyjnego sposobu. Przycinanie drzew owocowych oszczędza również energię przy produkcji plastrów śliwkowych, które powstają poprzez mycie, drylowanie, krojenie, suszenie i pakowanie owoców.
Podobne tematy
- Przycinanie starych drzew owocowych
- Jak posadzić drzewko owocowe w ogrodzie
- Jak przycinać drzewa owocowe wiosną
Ogrody nie są mi obce od najmłodszych lat. Wspólnie z rodzicami rozwijamy firmę zajmującą się zielenią, stąd moje duże doświadczenie. Postaram podzielić się wiedzą z Państwem.