W tym artykule przedstawimy wskazówki dotyczące przycinania krzewów winogron w celu pobudzenia rozwoju owocujących gałęzi. Owocujące gałęzie pojawią się tylko na drewnie, które ma co najmniej jeden rok. Starsze gałęzie należy przyciąć, aby zrobić miejsce dla nowszych. Dowiesz się także, jak chronić roślinę przed ostrą zimą. W tym artykule omówimy również leczenie fungicydami mączniaka prawdziwego. Zebraliśmy podstawowe informacje, które można wykorzystać podczas pielęgnacji krzewów winogronowych.
Owocujące gałęzie pojawiają się na jednorocznym drewnie
Większość winorośli owocuje na jednorocznym drewnie. Pąk kiełkuje każdej wiosny i wyrasta z niego nowy pęd. W miarę wzrostu winorośli pąk starzeje się, zmieniając kolor z zielonego na brązowy. U większości krzewów winogronowych owocujące gałęzie pojawiają się na jednorocznym drewnie. Przycinając winorośl, zapisuj liczbę wykonanych cięć oraz procent wciąż rosnącej winorośli.
Winorośl posiada główny pień i niedojrzałe miękkie przyrosty zwane pędami. Tworzą się one na drewnie w wieku jednego lub więcej lat i rodzą liście, kwiaty i owoce. Zdrewniałe boczne przedłużenia głównego pnia nazywane są laskami. Jednoroczne pędy są zwykle skracane do dwóch do czterech pąków, a następnie rozwijają pąki ostrogowe. Po przycięciu na jednorocznym drewnie tworzą się owocujące gałęzie.
Starsze gałęzie muszą być przycinane, aby zrobić miejsce dla gałęzi owocujących
Przycinanie jest konieczne, aby zmaksymalizować plon owoców i zachować zdrowie drzewa. Kontroluje ono wzrost wegetatywny poprzez eliminację pędów, pędów wodnych i gałęzi pionowych. W przycinanych częściach drzewa szczepionego znajdują się również odrosty, które odwracają energię drzewa od gałęzi owocujących. Przycinanie pomaga poprawić cyrkulację powietrza i umożliwia dotarcie większej ilości światła słonecznego do wnętrza drzewa, co jest niezbędne do tworzenia pąków kwiatowych i dojrzewania owoców. Zmniejsza również populację szkodników i grzybów, które mogą uszkodzić owocujące gałęzie.
Przycinanie polega na wykonywaniu cięć częściowych w każdej gałęzi. Ważne jest miejsce cięcia. Przycinając gałąź, najlepiej jest ciąć ją w miejscu położonym jedną czwartą cala nad pąkiem, który jest skierowany w kierunku, w którym gałąź będzie rosła. Jeśli gałąź znajduje się blisko innej gałęzi, należy ją przyciąć w taki sposób, aby przeciąć ją po przeciwnej stronie pąka, aby uniknąć wyrwania jej z pnia.
Zwalczanie mączniaka prawdziwego za pomocą fungicydów
Fungicydy do krzewów winogronowych są ważnym narzędziem w zwalczaniu mączniaka prawdziwego, powszechnej choroby winorośli. Pomimo możliwości zaszkodzenia produkcji winogron, te środki chemiczne są rutynowo stosowane przez cały sezon wegetacyjny, aby zapobiec nawrotom choroby. We Francji, winnice w Bordeaux regularnie stosują fungicydy w celu zwalczania mączniaka. Takie podejście pozwoliłoby zmniejszyć liczbę zastosowań fungicydów o ponad 50%.
Fungicydy do krzewów winogronowych są dostępne w różnych formach i mocach. Zapobiegawczy środek grzybobójczy, znany jako fungicyd, powinien być zastosowany na początku sezonu i ponawiany co siedem do czternastu dni, aż roślina zacznie kwitnąć. Skuteczne mogą być także lekkie olejki grzybobójcze, ale jeśli roślina już zakwitła, stosowanie fungicydów byłoby zbędne.
Ochrona roślin przed surowymi zimami
Programy monitorowania mrozoodporności, takie jak te prowadzone przez Washington State University i Cornell University, są pomocnymi narzędziami w określaniu strategii przycinania i środków łagodzących. Dane zawarte w tych programach są przydatne do przewidywania, kiedy konkretna odmiana winorośli zostanie uszkodzona przez niskie temperatury. Na przykład, temperatury pod koniec sezonu i po zbiorach mogą wynosić poniżej zera stopni Fahrenheita, co jest wystarczająco niskie, aby uszkodzić pąki winogron. Jednak konkretne temperatury, których winorośl może doświadczyć w danym roku, są zamaskowane przez wieloletnie średnie.
Aby chronić winogrona przed ostrymi zimami, należy okryć rośliny kopcem ziemi. Na południu kraju można to zrobić już w połowie listopada. Spodnia część korzeni krzewu winogronowego zamarza w temperaturze 19-23 stopni Fahrenheita, więc przykrycie ich kopcem ziemi ochroni zawiązek szczepu i znajdującą się nad nim tkankę zraza. Pomoże to również chronić całą winorośl i zmaksymalizować jej potencjał owocowania.
Zwalczanie czarnej zgnilizny za pomocą fungicydów
Zwalczanie czarnej zgnilizny na krzewach winogronowych jest ważnym krokiem w zapobieganiu chorobie. Czarna zgnilizna jest chorobą grzybową atakującą winogrona. Choroba ta jest powodowana przez grzyb znany jako antraknoza, który potrzebuje co najmniej sześciu godzin wilgoci w środowisku o temperaturze 80 stopni, aby spowodować szkody. Dlatego tak ważna jest ochrona gron przez cztery tygodnie po kwitnieniu.
Grzyb ten powoduje zmiany na liściach i infekcje owoców. Zarodniki są rozpraszane przez opady deszczu do połowy lipca. Następnie zarodniki wnikają do liści, kwiatów i młodych owoców. Powstające infekcje wtórne powodują dodatkowe uszkodzenia liści i owoców. Ponieważ infekcja ma charakter policykliczny, w jednym roku powstaje kilka generacji zarodników infekcyjnych. Najbardziej szkodliwym skutkiem choroby jest bezpośrednie zniszczenie owoców winogron.
Podobne tematy
- Przycinanie drzew owocowych
- Czy porzeczka czarna to dobry krzew do mojego ogrodu?
- Czy hortensja to dobry kwiat ogrodowy?
Ogrody nie są mi obce od najmłodszych lat. Wspólnie z rodzicami rozwijamy firmę zajmującą się zielenią, stąd moje duże doświadczenie. Postaram podzielić się wiedzą z Państwem.