Więc jakie są niektóre z warzyw, których powinieneś unikać? Czytaj dalej, aby odkryć, które z nich nie absorbują pestycydów. Marchew jest popularnym warzywem, które może absorbować metale ciężkie z gleby. Marchewki są często uprawiane jako sposób na pozbycie się z gleby arsenu, który jest szkodliwy dla środowiska. Oprócz tego, że marchew jest pyszna, ma również wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu.
Szpinak
Environmental Working Group podaje, że szpinak jest jednym z niewielu warzyw, które nie absorbują pestycydów. Environmental Working Group mierzy poziomy pozostałości pestycydów w żywności i umieszcza je na liście “brudnej dziesiątki”. W porównaniu z innymi owocami i warzywami, szpinak należy do najmniej dotkniętych pestycydami. Jednak w szpinaku nadal znajdują się pestycydy, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Szpinak jest często uważany za zdrowe warzywo, o wysokim poziomie witaminy A i K oraz właściwościach antyrakowych. Jednak nieekologiczny szpinak zawiera do 50 różnych pestycydów, dlatego w miarę możliwości powinien być kupowany tylko organicznie. Aby zminimalizować ryzyko skażenia pestycydami, staraj się unikać nieorganicznego szpinaku, kiedy tylko jest to możliwe. Szpinak ekologiczny można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym.
Lista Dirty Dozen Environmental Working Group pokazuje, że szpinak ma największą ilość pozostałości pestycydów. Grupa przetestowała 90 procent wszystkich produktów, a 86 procent szpinaku miało co najmniej jedną pozostałość pestycydów. W 2017 roku szpinak skoczył o sześć miejsc, plasując się tuż za truskawkami. Chociaż szpinak nie jest odporny na pozostałości pestycydów, należy go dokładnie umyć przed spożyciem. Mogą one być szkodliwe dla zdrowia, więc w miarę możliwości należy unikać jedzenia zanieczyszczonych produktów.
Oprócz szpinaku, truskawki, brokuły, nektarynki, brzoskwinie i seler znajdują się na liście “brudnej dwunastki”. Jednak niektóre warzywa w ogóle nie absorbują pestycydów. Należą do nich szpinak, brokuły i kalafior. Ale nawet jeśli szpinak ma najmniejszą ilość pestycydów, to i tak może być niebezpieczny dla zdrowia, jeśli zostanie zanieczyszczony pestycydami. Jeśli chcesz uniknąć pestycydów, dobrze jest jeść więcej świeżych owoców i warzyw.
Kapusta
Kapusta chińska jest powszechnie uprawianą zieloną rośliną liściastą, która jest ceniona za swoje wartości odżywcze i smak. Jej sadzonki, gdy są już w pełni dojrzałe, można wsadzić do gleby, dlatego też jest to popularna roślina uprawiana na polach. Jednym z powszechnie stosowanych fungicydów w uprawach kapusty chińskiej jest MBC, fungicyd benzimidazolowy o szerokim spektrum działania. MBC gromadzi się w częściach roślin, hamując wzrost komórek bakteryjnych. W jednym z ostatnich badań stwierdzono pozostałości MBC w glebie i częściach roślinnych kapusty pekińskiej.
Uprawiając kapustę, pamiętaj, aby wybrać tę, która nie jest zbyt zwiędła. W ten sposób można uniknąć rozgotowanej kapusty. Całą kapustę możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, natomiast posiekane główki najlepiej spożyć w ciągu dwóch miesięcy. Aby przechowywać kapustę, nie należy jej myć, ponieważ mycie przyspieszy jej upadek. Kapusta jest również dobra na surowo, duszona, gotowana na parze lub smażona, choć długie gotowanie może prowadzić do powstania zapachu piżma.
Uprawiana w glebie wzbogaconej o SAP, kapusta nie wchłania pestycydów. Jednak pozostałości chemiczne gromadzą się. W zabiegu MBC-SAP roślina nie rosła tak dobrze jak w kontroli. Ilość pozostałości związanych z glebą różniła się pomiędzy zabiegami, a niektóre formy SAP miały inny wpływ na wzrost roślin niż inne. Pomimo tego kapusta nie absorbowała herbicydu ZJ0273, który wywierał silne fitotoksyczne działanie na roślinę ryżu.
Brokuły
Ekologiczne brokuły są wolne od pestycydów produkowanych przez człowieka. Plantatorzy upraw ekologicznych mogą stosować “naturalne” pestycydy, które nie podlegają surowym wymogom monitorowania przez rząd federalny. Wiele z tych pestycydów jest bardziej toksycznych niż pestycydy syntetyczne, w tym Round-up, który jest rakotwórczy. Co więcej, wiele naturalnych pestycydów nie jest regulowanych i nie posiada krajowego systemu monitoringu.
Seler nie jest idealnym warzywem do jedzenia, ponieważ jego skórka nie jest ochronna, więc pestycydy są łatwo wchłaniane. Brokuły, cebula, rzodkiewka i słodki groszek nie absorbują pestycydów. Cebule są bezpieczne do jedzenia, ponieważ nie mają żadnych widocznych miękkich miejsc lub uszkodzeń. Przechowuj je w lodówce lub chłodnym, suchym miejscu, aby mieć pewność, że nie wchłoną pestycydów.
Ogórek
EWG wydała listę owoców i warzyw, które nie absorbują pestycydów. Jednym z nich jest ogórek. Jako odżywczy superfood, jest on również świetnym wyborem na przekąskę. Najlepszym momentem na zakup ogórka jest czas, kiedy jest on ciemnozielony, wolny od żółtych plam. W przeciwnym razie możesz skończyć jedząc przejrzały. Pomarszczony ogórek wskazuje również na niewłaściwe przechowywanie i utratę wilgoci.
W jednym z badań zmierzono pozostałości trzydziestu dziewięciu pestycydów na próbkach ogórków i pomidorów w Kazachstanie. Przeanalizowano implikacje zdrowotne tych pozostałości. Badacze zmierzyli 180 substancji aktywnych, w tym insektycydy, fungicydy, herbicydy i akarycydy. Badania zostały przeprowadzone w laboratorium naukowym, które wdrożyło normę ISO/IEC 17025:2005 i zastosowało metodę multimetodyczną. Do pomiaru ilości pestycydów badacze wykorzystali technikę chromatografii gazowej z podwójnym systemem detekcji.
W tym badaniu sprawdzono również ilość pozostałości pestycydów na warzywach w regionie Almaty w Kazachstanie. Naukowcy odkryli, że skórka nie stanowi bariery dla absorpcji pestycydów, ale niektóre pestycydy mogą wnikać głęboko w warzywo lub owoc i przemieszczać się po jego powierzchni. Największą ilość przenoszenia przez skórkę zaobserwowano w przypadku herbicydów fenoksylowych, które są powiązane z efektami zdrowotnymi. Dwa rodzaje herbicydów fenoksylowych są szczególnie problematyczne ze względu na ich zdolność do przenoszenia się przez skórkę. Niektóre z nich są powiązane z chłoniakami reprodukcyjnymi i chłoniakami innymi niż Hodkinsa.
Kalafior
W obecnych badaniach stwierdzono, że TPCs w kalafiorze nie gromadziły się znacząco po zastosowaniu l-CHT i różnych świateł, a TPCs zmniejszyły się o około 22-38% przy obecności fotouczulaczy. Stwierdzono ponadto, że zielone fotouczulacze utrzymywały redukcję TPC poprzez samoczynne działanie i absorpcję światła. Wnioskujemy, że w przeciwieństwie do poprzednich badań, kalafior nie absorbuje pestycydów ze środowiska.
DM i l-CHT były mierzone w ekstraktach kalafiora po zastosowaniu światła. Dodatkowo porównano wartości odżywcze kalafiora przed i po aplikacji światła. Stosując ADI w wysokości 100 mg/mL jako standard detekcji, obliczono wskaźnik zagrożenia (HI). Następnie porównano go z bezpiecznymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności. Wartości HI uznano za dopuszczalne do spożycia przez ludzi.
Degradacja DM i l-CHT w kalafiorze była znacząco hamowana odpowiednio przez światło słoneczne lub promieniowanie UV-A. Jednak wpływ światła na absorpcję antyoksydantów w kalafiorze był minimalny. Maksymalny efekt 35% zaobserwowano przy zastosowaniu zielonych fotouczulaczy. Degradacja pestycydów miała tendencję do występowania po pewnym czasie od dodania fotouczulaczy do rośliny.
Pomidory
Badanie opublikowane przez Environmental Working Group w 2008 roku wykazało, że pozostałości w pomidorach były wyższe niż w innych popularnych owocach i warzywach. Environmental Working Group bada nieekologiczne produkty na obecność pestycydów przed opublikowaniem corocznej listy Dirty Dozen. Możesz uniknąć pozostałości chemicznych, które występują w pomidorach, kupując produkty ekologiczne. Jeśli chodzi o inne produkty o niskiej zawartości pestycydów, możesz zdecydować się na odmiany heirloom.
Wyniki badania wykazały, że obecność niektórych popularnych pestycydów fosforoorganicznych w pomidorach została zmniejszona poprzez spożywanie bogatego w fitochemikalia ekstraktu roślinnego. Efekt ten nie wpłynął jednak na zmianę cech odżywczych i sensorycznych próbek pomidorów. Badanie to może stanowić podstawę do opracowania naturalnego środka czyszczącego. Wiele produktów jest zanieczyszczonych wieloma pozostałościami pestycydów, co stanowi coraz większy problem dla bezpieczeństwa żywności na całym świecie. Pomidory często nie są poddawane gotowaniu, ale są myte roztworami chemicznymi, co zwiększa ich ekspozycję chemiczną.
The Environmental Working Group opublikowała 2022 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce. W zestawieniu pomidory znalazły się na ósmym miejscu, podczas gdy szpinak i truskawki znalazły się na szczycie listy. Na liście najbardziej zanieczyszczonych produktów znalazły się również wiśnie, brzoskwinie, gruszki i seler. Pomidory, brokuły i kalafior nie znalazły się w pierwszej dziesiątce na liście. Raport zaliczył również pomidory do najlepszych owoców i warzyw dla tych, którzy nie chcą jeść produktów skażonych pestycydami.
Podobne tematy
- Które warzywa mają jadalne liście?
- Jak sadzić warzywa obok siebie
- Jak uprawiać kapustę w ogrodzie w czterech prostych krokach
Wychowywałam sie na wsi, zajmowałam się ogrodem przy domu na co dzień. Posiadam ogromną wiedzę na temat rodzajów kwiatów i innych roślin. Zapraszam do przeczytania moich artykułów.