Kiedy należy sadzić niektóre warzywa? W jakich miesiącach są najlepsze pory roku na ich uprawę? Co z jesiennymi zbiorami? Oto kilka wskazówek dotyczących sadzenia warzyw chłodnych. Zasadniczo już w marcu można sadzić warzywa półtwarde, wrażliwe na mróz. Gdy minie ryzyko przymrozków, można je przenieść na zewnątrz pod koniec maja lub na początku czerwca. Szybko dojrzewające warzywa jednoroczne można wysiewać od marca do lipca. Warzywa odporne można sadzić w lipcu i sierpniu.
Sadzenie warzyw o chłodnej porze roku
Lato może być najgorszym okresem do sadzenia i zbierania warzyw ogrodowych, dlatego sadzenie warzyw o chłodnej porze roku pozwoli cieszyć się świeżymi produktami przez cały sezon. Możesz uprawiać rzodkiewkę, sałatę i inne pożywne warzywa przez całą zimę. Nie trzeba będzie również martwić się o częste podlewanie roślin, ponieważ chwasty nie będą stanowiły problemu. Zmniejszy się również liczba szkodników, co oznacza, że można cieszyć się świeżymi warzywami przez cały sezon zimowy.
Warzywa zimnosezonowe można sadzić od 15 do 60 dni przed pierwszymi przymrozkami. Dokładna data pierwszych przymrozków zależy od klimatu i wysokości, na której znajduje się ogród. Do warzyw chłodnych zalicza się szpinak, jarmuż, kalarepę, kolędę i gorczycę – Cytat jest efektem analizy redakcyjnej serwisu Zdrowie i TY – Portal o zdrowiu. Warzywa te należy sadzić wczesną wiosną lub wczesnym latem, aby miały dużo czasu na dojrzenie przed nastaniem letnich upałów. Są one również odporne na krótkie okresy mrozu.
Warzywa zimnosezonowe najlepiej sadzić w temperaturze gleby od 40 do 75 stopni Fahrenheita. Warzywa zimnosezonowe najlepiej kiełkują w chłodniejszej glebie. Sadzimy je wczesną wiosną, gdy tylko gleba jest na tyle miękka, że można na niej pracować. Upewnij się, że gleba nie jest wilgotna – chłodna gleba jest idealna. Możesz również zasadzić niektóre warzywa sezonowe późnym latem, aby uzyskać jesienne zbiory. Dzięki temu będziesz mieć więcej czasu na późniejsze zbiory.
Aby zasadzić warzywa zimowe, możesz zacząć odliczać dni do ostatniego mrozu w Twojej okolicy. Zazwyczaj data ta przypada na 11 listopada, więc możesz zaplanować harmonogram sadzenia na ten miesiąc. Warzywa powinny mieć co najmniej 70 dni, aby w pełni dojrzeć i być gotowe do zbiorów. Jeśli sadzisz je wcześnie, możesz je jeszcze posadzić 1-2 tygodnie po posadzeniu pomidorów w ogrodzie. Jeśli Twój region nie jest znany z mrozów, możesz je posadzić w maju lub czerwcu na letnie zbiory.
Chłodniejsza wiosenna pogoda jest idealna do sadzenia warzyw chłodnych. Większość z nich można zacząć uprawiać w domu, ale w większości przypadków potrzebują one nieco więcej czasu, aby dojrzeć. Można je również sadzić bezpośrednio w ogrodzie, choć niektórzy wolą zaczynać je w pomieszczeniach. Jednak nadal możesz uprawiać brokuły i inne warzywa chłodnej pory roku na zewnątrz w swoim ogrodzie. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się świeżymi warzywami wcześniej na wiosnę.
Chłodne miesiące to także idealny czas na zbiór ziół. Po ich zebraniu będą miały więcej czasu na regenerację po upałach. Usuń martwe części i użyźnij glebę, aby pobudzić je do nowego wzrostu. Zbieraj obficie i nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi! Pomimo chłodniejszych temperatur, nadal musisz być czujny na szkodniki. Insekty lubią ciepło, więc bądźcie czujni na szkodniki, które znajdziecie w swoich ogrodach. Rośliny uprawiane w chłodnych porach roku mają zazwyczaj mocniejsze kolory i więcej cukru niż ich letnie odpowiedniki.
Najlepsze miesiące na wysiew niektórych warzyw
Najlepsze miesiące na wysiew niektórych warzyw to marzec i kwiecień. Szpinak letni najlepiej wysiewać bezpośrednio od marca do czerwca, a jego zbiory będą gotowe w maju lub październiku. Cebulę wiosenną najlepiej wysiewać w marcu i sadzić w czerwcu, ale jej zbiory można uzyskać już po 8 tygodniach. Ziemniaki powinny być sadzone w połowie lub pod koniec kwietnia, a sałaty i sałaty mogą być sadzone w marcu pod kloszami. W Wielkiej Brytanii ryzyko wystąpienia przymrozków mija zazwyczaj do połowy maja.
Jeśli masz mroźną zimę, sadzenie warzyw po ostatnich przymrozkach jest najlepszym rozwiązaniem. Ogólnie rzecz biorąc, nasiona pomidorów i papryki najlepiej wysiewać po ostatnich przymrozkach, ale należy sprawdzić w swojej strefie ostatni termin zamarzania. Ponadto ważna jest temperatura gleby, ponieważ nasiona kiełkują w różnych temperaturach. Możesz użyć termometru glebowego, aby określić optymalną temperaturę gleby do wysiewu nasion. Pamiętaj też, że różne odmiany warzyw mają różne terminy siewu i sadzenia.
Chociaż marzec i kwiecień to najlepsze miesiące na wysiewanie nasion twardych warzyw jednorocznych na zewnątrz, możesz zacząć sadzić niektóre z nich już w lutym. Na przykład, jeśli mieszkasz w strefie 7-10, możesz zacząć wysiewać nasiona brokułów, boćwiny, marchwi, grochu, pasternaku i innych. Jeśli Twój ogród jest słoneczny, możesz zacząć siać pomidory i paprykę pod koniec lutego lub na początku marca. Ale jeśli mieszkasz w chłodniejszym klimacie, powinieneś poczekać do kwietnia lub maja. Możesz również rozpocząć uprawę warzyw w szklarni, takich jak pomidor, bakłażan, papryka.
Ciepłe temperatury gleby w maju sprawiają, że wysiewanie nasion jest łatwe i szybkie. Temperatura ta przyspiesza kiełkowanie i wzrost roślin. Jest to również idealny czas na sadzenie niektórych podstawowych roślin z letnich ogrodów kuchennych, takich jak fasola szparagowa i tyczkowa. Choć kuszące jest rozpoczęcie uprawy fasoli tyczkowej w domu, można ją zacząć sadzić, gdy tylko gleba będzie wystarczająco ciepła. Jeśli będziemy je wysiewać co 7-10 dni, będą szybko rosły i dadzą obfite plony.
Przesadzanie warzyw chłodnych na zbiór jesienny
Podczas gdy lato jest nadal najlepszym czasem na sadzenie warzyw, sadzenie jesienne stanowi większe wyzwanie. Sadzenie warzyw jesiennych wymaga dodatkowego przygotowania i opieki. Trzeba usunąć nieefektywne rośliny i chwasty, ponieważ mogą one ukraść wilgoć młodym roślinom. Należy pamiętać o przykryciu gleby trzycalową warstwą kompostu, aby zapobiec rozwojowi chwastów. Następnie należy zastosować się do zaleceń dotyczących sadzenia roślin o chłodnej porze roku.
Przesadzanie warzyw o chłodnej porze roku na jesień może ożywić słabnący ogród letni. Rośliny, które rozwijają się w chłodniejszych temperaturach, dobrze radzą sobie wiosną, a nawet lepiej jesienią. Warzywa te mają słodszy smak i są bardziej łagodne niż ich letni kuzyni. Po osiągnięciu pełnego potencjału wzrostu można je przenieść do środka i przechować na zimę. Przesadzanie chłodnych warzyw na jesienne zbiory może być przyjemnym procesem.
Można również sadzić te chłodne warzywa jako transplanty. Posadź nasiona około miesiąca przed datą ostatnich przymrozków i umieść je w ogrodzie. Jeśli uprawiasz w chłodnym klimacie, rozważ posadzenie sadzonek około miesiąca przed ostatnim dniem mrozu, aby zapewnić sukces. Jeśli pogoda jest wystarczająco ciepła, rozważ klosze lub osłony rzędowe, aby chronić rośliny przed zimnem. Nasiona wykiełkują i wkrótce zaczną rosnąć. Przesadzanie jesienią warzyw zimnosezonowych zapewni im dalszy wzrost i dojrzewanie w chłodnej porze roku.
Przesadzanie warzyw chłodnych na jesień może przedłużyć sezon od lata do Święta Dziękczynienia. Gdy temperatury się ochłodzą, a dni staną się krótsze, warzywa uprawiane w tym sezonie poradzą sobie lepiej i będą nadal rosły. Jeśli nie masz ogrodu, możesz wypełnić puste letnie grządki warzywne roślinami sałatkowymi i słodkimi warzywami korzeniowymi. Jeśli chcesz, by warzywa przetrwały do Święta Dziękczynienia, możesz je również przesadzić latem, by uzyskać późne zbiory.
Uprawy jesienne należy sadzić 8-10 tygodni przed pierwszym dniem przymrozków. Na przykład rzodkiewka French Breakfast dojrzewa w ciągu około 25 dni. W strefach 8-10 rzadko zdarzają się przymrozki i można sadzić jesienne warzywa w ogrodzie nawet w grudniu. Nasiona tych warzyw można nawet zasadzić na kilka tygodni przed pierwszym silnym mrozem. Po tym czasie czas zbioru warzyw ulegnie skróceniu.
Podobne tematy
- Jak długo warzywa wschodzą z nasion?
- Jak ułożyć warzywa w szklarni
- Jak pielęgnować warzywa w ogrodzie
Ukończyłam szkołę ogrodniczą i pracuje jako dekoratorka ogrodów przy domach jednorodzinnych. Doświadczenie zbieram już od ponad 10 lat. Zapraszam do przeczytania moich artykułów.