Niezależnie od tego, czy chcesz posadzić ogródek w pojemniku, czy wyhodować pełnowartościową roślinę, istnieją pewne produkty spożywcze, które szybko rosną w ziemi. Niektóre z najpopularniejszych szybko rosnących warzyw to pomidory, groszek i ogórki. Inne, jak sałata, zajmie około dwóch miesięcy, aby dojrzeć. Poniżej znajdują się sugestie, które warzywa rosną szybko w twoim regionie. Oto kilka wskazówek dotyczących uprawy tych warzyw w pojemnikach:
Ogórki
Najlepszym sposobem na rozpoczęcie uprawy własnych ogórków jest zapoczątkowanie ich z nasion. Wymagają one wilgotnej, dobrze zdrenowanej gleby o poziomie pH od 6,0 do 6,8. Są dość łatwe w uprawie i wymagają tylko około cala wody tygodniowo. Najlepszą metodą jest sadzenie nasion ogórka na głębokość około jednego cala w glebie, w odległości od osiemnastu do trzydziestu sześciu cali. Ogórki nie lubią często stojącej wody i potrzebują miejsca, które zapewnia od 6 do 8 godzin światła słonecznego dziennie.
O ostatecznej wielkości ogórka powinna decydować jego dojrzałość. Zbiór należy rozpocząć, gdy kwiatowy koniec owocu zaczyna się zaokrąglać. Po osiągnięciu tego momentu ogórki są gotowe do zbioru. Zbieraj je, gdy tylko poczują się jędrne, ale nie za miękkie. Zbyt dojrzałe mogą być lekko gorzkie, dlatego podczas zbiorów należy używać rękawiczek lub sekatorów. Odetnij łodygę, jeśli jest przytwierdzona i usuń strąk z nasionami. Ogórki przechowują się przez około tydzień.
Radicchio
Uprawę radicchio należy rozpocząć wcześnie. Można ją zbierać, gdy główki mają największy rozmiar. Można ją zbierać w całości lub po zewnętrznych liściach, główce lub sercu. Liście są smaczne na surowo lub po ugotowaniu i mogą być używane w sałatkach. Zbiór rośliny wymaga perforowanej torby plastikowej. Liście są jadalne przez trzy do czterech tygodni. Radicchio może być przechowywane przez trzy do czterech tygodni po zbiorze.
Posadź nasiona cykorii w dobrze zdrenowanej, wilgotnej glebie wzbogaconej wiekowym kompostem lub nawozem bogatym w azot. Nasiona należy wysiać na głębokość około 1/4″ do 1/2 cala i rozstawić je w odległości 3 do 4 cali. Roślinę radicchio należy często podlewać, aby uniknąć wyschnięcia. Aby ułatwić roślinom wzrost, należy lekko przykryć glebę słomą. Po posadzeniu ściółkuj glebę, aby utrzymać rośliny cykorii w stanie wilgotnym.
Podlewaj rośliny cykorii co najmniej jeden centymetr na tydzień podczas sezonu wegetacyjnego. Aby uzyskać najlepsze wyniki, podlewaj nasiona cykorii wcześnie w ciągu dnia, przed najgorętszą częścią dnia. Następnie należy zastosować warstwę ściółki organicznej o głębokości 1-2 cali wokół sadzonek, aby pomóc zatrzymać wilgoć i stłumić chwasty. Aby uzyskać najlepsze wyniki, podlewaj rośliny raz w tygodniu, ale upewnij się, że mają wystarczająco dużo.
Odmiany radicchio
Istnieje kilka odmian radicchio, czyli włoskiej cykorii. Każda odmiana ma inne cechy kulturowe i może być wykorzystywana do różnych celów. Te szybko rosnące warzywa nadają się również do uprawy po sobie, co umożliwia plantatorom zbieranie plonu przez cały sezon. Program sadzenia Radicchio Johnny’ego został stworzony, aby uprościć sadzenie sukcesyjne i zwiększyć okna zbiorów. Można skorzystać z tabeli, aby określić najlepszy czas na sadzenie danej odmiany.
Chociaż najlepiej radzą sobie w ogrodach o chłodnej porze roku, odmiany radicchio rosną szybko w każdym klimacie. W strefach od 4 do 10 cykoria toleruje suszę, choć może ona wpływać na jej wzrost. Aby uprawiać radicchio, wybierz glebę, która jest bogata w składniki odżywcze i ma dobry drenaż. Można wybrać odmianę o najbardziej czerwonym zabarwieniu lub taką, która zmienia kolory tylko w zimie.
Kiełkowanie nasion cykorii jest łatwe. Można użyć biodegradowalnych tacek na nasiona i posadzić nasiona w odległości 12 cali od siebie. Użyj podłoża do doniczek z około 1/4 cala kompostu i przykryj nim siewki. Sadzonki radicchio wykiełkują w ciągu siedmiu do 14 dni. Przerzedzaj siewki, gdy osiągną około trzech cali wysokości. Zaleca się sadzenie wiosną lub jesienią, ponieważ temperatury są jeszcze chłodne.
Sałata
Jeśli chcesz uprawiać sałatę w pojemniku, masz dwa wyjścia – uprawiać ją w doniczce lub użyć organicznej mieszanki doniczkowej. Doniczka jest świetna, ponieważ zapewnia sałacie bogaty, odżywczy start i może służyć jako drugi dom dla warzywa. Sałata w doniczce rośnie szybko, ale może też łatwiej ulec wysuszeniu niż jej wersja uprawiana w ogrodzie. Aby chronić płytkie korzenie, należy przykryć doniczkę organiczną ściółką.
Gdy sadzonki sałaty zaczynają się pojawiać, rozstaw je w odległości około 3 cali. Dzięki temu każda sadzonka będzie miała miejsce do wzrostu. Gdy siewki sałaty osiągną wysokość 2-3 cali, przerzedź je. Możesz je również zebrać. Gdy rośliny będą miały co najmniej 6 cali, zbierz je. Nasiona sałaty są jadalne i zawierają mnóstwo witamin, dlatego warto sadzić je w osobnych pojemnikach. Jeśli chcesz jeść sałatę, najlepiej przerzedzać rośliny co kilka dni.
Szpinak
Jeśli uprawiasz szpinak w swoim ogródku, możesz zastanawiać się, jaka odmiana będzie rosła najszybciej. Na szczęście dostępnych jest kilka opcji, w tym hybryda ‘Emperor’, która jest gotowa do zbiorów w 40-50 dni. Jest bardzo wytrzymała, tolerancyjna zarówno na upały, jak i na zimno, odporna na mączniaka rzekomego i zaskorupianie się. Najlepsze w uprawie tej rośliny jest to, że jest tak szybko rosnąca, że można ją zbierać przez cały rok.
Istnieje kilka odmian szpinaku, w tym odmiana płaskolistna. Odmiany te są zazwyczaj sprzedawane luzem. Są one delikatne i słodkie w smaku i obiecują wiele korzyści zdrowotnych. Ten zielony liść może pomóc Ci schudnąć, utrzymać zdrowe kości, zapobiec chorobom serca, poprawić wzrok, a nawet wzmocnić układ odpornościowy. To tylko kilka z wielu powodów, dla których warto uprawiać szpinak na swoim podwórku. Możesz również posadzić go w doniczkach, aby zaoszczędzić miejsce w swojej kuchni.
Roślina ta potrzebuje pełnego światła słonecznego, ale będzie rosła również w półcieniu. Upewnij się, że otrzymuje co najmniej sześć godzin bezpośredniego światła słonecznego każdego dnia. Aby ją wzmocnić, można zastosować emulsję rybną na glebę. Istnieją dwa główne rodzaje szpinaku. Pierwszy z nich to typ pospolity, znany jako “Bloomsdale”. Jest on popularny ze względu na swoje głęboko zielone liście i miękką strukturę. Odmiana ta rośnie szybko i daje wysokie plony.
Mięta
Podczas gdy mięta najlepiej radzi sobie w pełnym słońcu, toleruje również częściowy cień. Posadź miętę w miejscu, w którym będziesz mógł ją regularnie podlewać. Ponieważ mięta lubi wodę, należy posadzić ją w pobliżu okna, drzwi lub balkonu, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Roślina miętowa nie wymaga nawożenia. Jej korzenie mogą osiągnąć kilka stóp długości, więc trzymaj je z dala od innych roślin i krzewów, które mogłyby konkurować o wodę. Podlewaj roślinę co najmniej raz w tygodniu, ale nie przesadzaj z wodą.
Jeśli roślina mięty cierpi z powodu gnicia, należy podjąć natychmiastowe działania. Jeśli woda nie została odpowiednio wchłonięta, na czubkach i w górnej części rośliny mogą pojawić się białe guzki. Aby temu zapobiec, należy owinąć roślinę przezroczystą folią, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Do zwalczania pleśni używaj letniej wody destylowanej, ale pamiętaj o dokładnym opłukaniu rośliny. Jeśli roślina mięty ma kwiaty, zbierz liście zanim się rozwiną. Czekanie na ich zakwitnięcie może prowadzić do zmniejszenia plonów i pogorszenia jakości.
Groch
Przy uprawie grochu należy przede wszystkim pamiętać o zapewnieniu mu dużej ilości wody. Groch szybko rośnie w glebie o kwasowości od sześciu do siedmiu procent. Powinien być sadzony w odległości od 20 do 30 cali od siebie i potrzebuje około pięciu do dziesięciu centymetrów głębokości gleby. W przypadku sadzenia w rzędach, należy stworzyć siewnik w kształcie litery V i posadzić nasiona grochu w odległości pięciu centymetrów od siebie. Po wykiełkowaniu grochu należy zasypać dołki i dokładnie podlać. Drugi rząd powinien być posadzony w odległości 30 cm (12 cali) od pierwszego rzędu. Po posadzeniu ważne jest, aby dobrze podlać i namoczyć groch, aż w pełni się rozwinie. Należy również regularnie odchwaszczać rzędy, dopóki nie będą dobrze ukorzenione.
Jeśli chcesz uprawiać groch w swoim ogrodzie, wypróbuj odmianę południową grochu. Groch ten rośnie szybko i dobrze znosi upały. Ich długie korzenie sięgają do 8 stóp głębokości i dobrze rozwijają się na różnych glebach. Przyciągają pożyteczne owady i stanowią świetne rośliny towarzyszące dla innych roślin. Groszek rośnie szybko, więc nie czekaj, aby cieszyć się smakiem świeżego groszku. Możesz mieć go na swoim stole już za kilka tygodni!
Bok Choy
Możesz uprawiać swój własny bok choy w swoim ogródku. Możesz zbierać liście, gdy się pojawią, lub zbierać je pojedynczo. Najłatwiej jest zbierać liście w trakcie gotowania. Po zebraniu możesz je przechowywać w lodówce do czterech dni. Roślina zacznie kwitnąć, jeśli będzie miała pąki kwiatowe, które wyglądają jak brokuły. Jeśli zauważysz, że liście stają się brązowe lub odbarwione, być może trzeba je zebrać wcześniej niż później.
Podczas uprawy bok choy należy utrzymywać temperaturę gleby pomiędzy pięćdziesięcioma sześcioma a sześćdziesięcioma pięcioma stopniami F. Bok choy będzie pękać, jeśli będzie zbyt gorąco lub zimno. Dlatego też nasiona choya należy wysiewać jesienią, kiedy pogoda jest wystarczająco ciepła, aby zapobiec ich wyrastaniu. Należy jednak utrzymywać temperaturę gleby na poziomie około sześćdziesięciu pięciu stopni F, aby roślina nie weszła w fazę kwitnienia.
Podobne tematy
- Jak wyhodować buraka w swoim ogrodzie
- Jak długo warzywa wschodzą z nasion?
- Jakie są szybko rosnące zielone krzewy dla ogrodników?
Wychowywałam sie na wsi, zajmowałam się ogrodem przy domu na co dzień. Posiadam ogromną wiedzę na temat rodzajów kwiatów i innych roślin. Zapraszam do przeczytania moich artykułów.