W zależności od upodobań, z krzewów można zrobić wiele pysznych rodzajów owoców. Są one idealne do wykorzystania przejrzałych owoców, możesz je zrobić również z bardzo dojrzałych, obitych owoców. Podstawowy przepis na krzewy to równe części owoców, cukru i octu. Możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami smakowymi i stworzyć swoją własną wersję. Oto kilka popularnych rodzajów. Jeśli szukasz czegoś bardziej egzotycznego, spróbuj borówki lub miodunki!
Czerwone porzeczki
Pierwszym owocem krzewu czerwonej porzeczki jest mała, mięsista jagoda, która jest jadalna. Krzew ten może owocować na starym drewnie rośliny macierzystej. Nowe drewno jest blade i opalone, natomiast starsze drewno jest ciemnoszare. Porzeczki czerwone są bylinami, dlatego należy je sadzić jesienią lub wczesną wiosną. Wykopujemy głęboki dołek i sadzimy rośliny. Następnie lekko rozsiewać nawóz, np. 10-10-10 lub 12-12-12 – Ta informacja jest rezultatem długoletniej analizy redakcyjnej portalu https://aninbud.pl.
Najczęściej uprawiana porzeczka czerwona jest pochodzenia europejskiego. Ma wielkość grochu i jest zbierana w gronach zwanych “strigs”. Niektóre odmiany są zaliczane do kilku gatunków, w tym Ribes petraeum i Ribes vulgare. Do tego ostatniego gatunku należą porzeczki różowe, białe oraz czarne. Najczęściej uprawia się je jako rośliny ogrodowe, ale istnieją też odmiany uprawne porzeczek białych i różowych.
Owoce porzeczki czerwonej są jadalne. Mała jagoda dojrzewa w ciągu dwóch tygodni i przybiera jaskrawoczerwoną barwę. Roślina jest atrakcyjna i pożyteczna dla dzikich zwierząt. Porzeczki czerwone najlepiej zbierać w postaci gron i nie są trudne do oczyszczenia. Zbiór powinien odbywać się w gronach, ponieważ skórka ma tendencję do dojrzewania podczas zbioru. Przycinanie następuje po dwuletnich pędach, aby stworzyć osiem owocujących pędów.
Wybierając stanowisko do sadzenia czerwonej porzeczki, należy zwrócić uwagę, aby gleba była dobrze zdrenowana i zasobna. Czerwone porzeczki preferują glebę z dużą ilością substancji organicznych i lekko wilgotną. Porzeczki czerwone wymagają wysokiego poziomu potasu, aby dobrze się rozwijać. Mogą dobrze rosnąć w glebach alkalicznych, ale należy unikać stosowania ich w miejscach, w których stają się one nadmiernie kwaśne. Dodanie chlorku potasu do gleby spowoduje przypalenie liści.
Honeyberry
Te piękne owocujące krzewy są idealne do pojemników. Lubią wilgotną, bogatą w próchnicę glebę, która jest najlepsza do różnych celów. Aby poprawić kondycję krzewu, dodaj do gleby kompost lub mech torfowy. Pamiętaj, aby posadzić dwa krzewy w niewielkiej odległości od siebie, około 5 stóp. Jeśli będą rosły razem, mogą się zapylić i stworzyć hybrydy.
Aby posadzić roślinę miododajną, należy kupić dla niej dużą donicę, co najmniej 3 galony. Powinieneś dostać większą doniczkę niż zalecana, aby zapobiec szokowi. Można też użyć zestawu do badania gleby, aby sprawdzić, jaki jest profil odżywczy gleby, a następnie odpowiednio go uzupełnić. Rośliny te najlepiej sprawdzają się na obrzeżach lub obrzeżach lasów, ale mogą również rosnąć w zwykłej mieszance ogrodowej, która została wzbogacona o składniki odżywcze.
Przycinanie roślin miododajnych jest proste. Nowe krzewy należy przycinać późną zimą, zanim pąki zaczną pęcznieć. Krzewy miodunki rosną powoli, ale można je przycinać, aby uzyskać większe owoce i wczesne kwitnienie. Przycinanie nowych krzewów późną zimą jest niezbędne, ponieważ nadmierne zraszanie może powodować choroby liści. Najlepiej podlewać krzewy miodunki za pomocą systemu nawadniania kropelkowego, który pomaga utrzymać wilgotność gleby, ale zapobiega rozwojowi chwastów.
Roślina miododajna pochodzi ze wschodniej Rosji, ale dzięki wysokiej mrozoodporności może być uprawiana aż do 8. strefy mrozoodporności USDA. Tradycyjnie używana do celów spożywczych w Azji i Europie Wschodniej, staje się coraz bardziej popularna w klimacie północnym, gdzie temperatury pozostają chłodne. Jagody mogą być uprawiane w prawie każdym rodzaju gleby, wymagają jedynie pH pomiędzy 4,5 a 8,5. Jagody można nawet zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Jagoda kamczacka
Podobnie jak jeżyny, jagody kamczackie rosną bujnie z powłóczystymi pędami. Jagody mają intensywnie czerwony kolor, kwaśny smak, są puste i twarde. Rośliny są wytrzymałe, odporne na mróz i choroby, doskonale sprawdzają się w pojemnikach. Mogą osiągnąć wysokość 4,5 metra. Oto kilka wskazówek, jak uprawiać loganberry na swoim podwórku. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak skutecznie uprawiać loganberry!
Najlepszym momentem na przycinanie krzewów borówki jest czas tuż po zakończeniu owocowania. Młode rośliny należy przycinać i trymować, aby utrzymać ich kształt. Aby ukształtować wygląd drzewa, należy odciąć stare pędy u ich podstawy i przywiązać nowe pędy do górnego drutu. Gałęzie powinny być rozmieszczone z jednej strony głównego pnia. Jagody pozostają dojrzałe przez zaledwie jeden dzień.
Te jagody są bardzo popularne jako deser. W pełni dojrzałe loganberry doskonale nadają się na dżemy, placki i galaretki. Na surowo są lekko gorzkie, ale można je również spożywać na surowo. Niektórzy ludzie lubią je jako deser, ale dla niektórych są zbyt cierpkie. Loganberry po raz pierwszy pojawiły się w angielskim ogrodzie w 1881 roku i od tego czasu są uprawiane. Istnieje kilka odmian tych owoców, ale najpopularniejsze to czerwona loganberry, malina i jeżyna.
Ponieważ rośliny loganberry są krzyżówką maliny i jeżyny, trudno je rozmnażać bez szklarni. Najłatwiejszym sposobem rozmnażania krzewów loganberry jest pobieranie sadzonek. Metoda ta znana jest jako sadzonki warstwowe. Sadzonki te należy umieścić w przekompostowanej doniczce lub słoiku, aby zapewnić im szybki wzrost i rozwój. Do optymalnego wzrostu borówki potrzebują lekko kwaśnej gleby.
Borówka
Jadalne jagody znajdujące się na krzewach borówki są pyszne i bardzo odżywcze. Vaccinium vitis-idaea pochodzi z lasów borealnych i arktycznej tundry Ameryki Północnej i Europy. Krzewy borówki rosną zarówno w pełnym słońcu, jak i w półcieniu i mają mnóstwo różnych odmian kolorystycznych. Rośliny te są niezwykle odporne i od wieków wykorzystuje się je do produkcji dżemów, galaretek, ciast i innych wyrobów z jagód.
Krzewy borówki rosną na wysokość 12-16 cali i rozprzestrzeniają się za pomocą kłączy. W pierwszym roku plon jest niewielki, ale później szybko rośnie, osiągając dziewięć centymetrów w ciągu kilku lat. Krzewy mogą przetrwać temperatury tak niskie jak -50oF. W klimacie umiarkowanym będzie kwitnąć i produkować owoce. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy sadzić krzewy na początku lata, gdy temperatury są jeszcze łagodne. Borówka potrzebuje około 800 godzin chłodzenia, aby wydać owoce. Informacje o lokalnych temperaturach można znaleźć w serwisach Wunderground lub Getchill.
Krzewy borówki wymagają minimalnego przycinania i najlepiej rosną w dobrze zdrenowanej glebie. Przez kilka pierwszych lat krzewy borówki nie wymagają przycinania. Jeśli chcemy zbierać borówki co roku, należy przyciąć gałęzie u góry i usunąć martwe lub chore. Do przycinania krzewów borówek należy używać ostrych sekatorów. Kilka razy w roku można zbierać jagody.
Rośliny borówki rozprzestrzeniają się za pomocą podziemnych rozłogów. Ich liście mają około jednego cala długości i są czerwone, gdy są nowe. Borówki są atrakcyjnymi roślinami ozdobnymi, które dobrze rosną w żywopłotach lub nieformowanych nasadzeniach. Stanowią również świetną roślinę okrywową lub nieformowaną roślinę obwódkową. Świetnie wyglądają w donicach i pojemnikach. Jeśli więc masz splątany ogród i chcesz stworzyć oszałamiającą granicę, rozważ dodanie roślin borówki.
Podobne tematy
- Czy porzeczka czarna to dobry krzew do mojego ogrodu?
- Jakie krzewy ogrodowe są najpopularniejsze w Stanach Zjednoczonych?
- Które warzywa lubią kwaśną glebę?
Ogrody nie są mi obce od najmłodszych lat. Wspólnie z rodzicami rozwijamy firmę zajmującą się zielenią, stąd moje duże doświadczenie. Postaram podzielić się wiedzą z Państwem.