Gdy zauważysz w swoim ogrodzie rosnącą roślinę chrzanu, możesz zastanawiać się, jak się jej pozbyć. Roślina ta wymaga dużo wody, aby się utrzymać i będziesz musiał przestać ją podlewać, gdy roślina uschnie. W zależności od tego, jak mokra jest naturalnie gleba, może to potrwać kilka tygodni. Gdy jesienią nadejdą pierwsze mrozy, roślina obumrze i rozłoży się, dodając do gleby materię organiczną.
Powszechne szkodniki i choroby
Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się chrzanu na rabacie, musisz zrozumieć powszechną chorobę korzeni, na którą cierpi. Bakteryjna plamistość liści jest powodowana przez grzyb znany jako Phytomonas campestre armoraciae. Pojawia się w postaci małych, półprzezroczystych otworów i ostatecznie zmienia kolor na czarny. Uwielbia on zjadać resztki roślinne, dlatego najlepiej znaleźć miejsce, które jest dobrze zdrenowane, aby zniechęcić bakteryjną plamistość liści.
Aby usunąć chrzan z ogrodu, należy najpierw dwukrotnie podnieść korzenie i wyskrobać je. Proces ten należy powtórzyć po sześciu tygodniach. Aby usunąć korzenie, należy przyciąć je z korony i usunąć wszystkie małe korzenie. Korona powinna być również usunięta. Następnie należy zeskrobać pozostałą glebę za pomocą miotły. Wymienić glebę i podlać roślinę chrzanu.
W przypadku uprawy chrzanu w ogrodzie, przed posadzeniem należy dobrze przygotować glebę. Dodanie do gleby świeżego obornika może spowodować nadmierny wzrost korzeni wierzchołkowych i rozwidlonych. Lepszym sposobem na przygotowanie gleby jest zastosowanie komercyjnego nawozu. Zapobiegnie to rozwidlaniu się korzeni lub wytwarzaniu nadmiernego wzrostu wierzchołka. Dobrze przygotowana gleba może pomóc roślinom chrzanu dobrze się rozwijać.
Oprócz chemicznego środka chwastobójczego, będziesz musiał kontrolować wzrost grzyba M-Pede. Grzyby te zimują w postaci oospor w resztkach roślinnych i grzybni na roślinach wieloletnich. Grzyb może również atakować liście, korzenie i łodygi roślin. Przed zastosowaniem środków owadobójczych należy usunąć wszelkie szczątki, które mogą zawierać chrzan.
Warunki uprawy
Jeśli chcesz uprawiać w swoim ogrodzie smaczne, zdrowe zioło, chrzan wymaga stosunkowo niewielkiej pielęgnacji. Wymaga on jedynie cotygodniowego podlewania w okresach suszy i ogólnie bardzo mało uwagi. Należy jednak uważać na niepożądany wzrost, ponieważ jego korzenie mogą stać się inwazyjne. Warto również rozważyć uprawę chrzanu w stałym miejscu. Raz zasiedlony może być trudny do usunięcia.
Aby zasadzić chrzan, należy przygotować glebę. Idealnie będzie użyć dobrze zdrenowanej, żyznej gleby ogrodowej o neutralnym ph. Jeśli chcesz uprawiać to zioło w pojemniku, posadź nasiona na głębokości od trzech do pięciu cali. Przykryj glebę kompostem i luźną ziemią. Gdy nasiona wykiełkują, rozrzedź je do jednej stopy lub dwóch stóp od siebie. W zależności od wielkości można je rozstawić na 30 cali.
Chociaż zioło to dobrze rośnie w słonecznym miejscu, jest podatne na bakteryjną plamistość liści, częstego szkodnika ogrodów. Choroba ta powoduje więdnięcie i małe, półprzezroczyste otwory na liściach. Porażone liście w końcu umrą, dlatego ważne jest, aby zapobiegać porażeniu poprzez dodanie grubej warstwy mulczu wokół roślin. Należy również zastosować olej neem do gleby. Na szczęście z tymi problemami można sobie stosunkowo łatwo poradzić.
Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób, należy uważać na zgniliznę korzeni i białą rdzę. Biała rdza zaczyna się jako małe odbarwione plamy na liściach i rozprzestrzenia się na całą roślinę. Jeśli grzyb zostanie wykryty we wczesnym stadium, można zastosować fungicyd przeznaczony do zwalczania mączniaka prawdziwego. Zgnilizna korzeni występuje, gdy korzenie rośliny są słabo odwodnione. Jeśli gleba nie ma neutralnego ph, roślina będzie podatna na gnicie korzeni.
Zbiór chrzanu jest łatwy i wygodny. Zioło to najlepiej rośnie późnym latem i wczesną jesienią, dlatego zaleca się jego zbiór przed zamarznięciem ziemi. Aby zebrać, należy wykopać korzenie, które mają około stopy wysokości. Następnie należy dokładnie wyszorować korzenie, a potem przechowywać je w lodówce do roku. Po zbiorze można go używać na świeżo lub zamrozić i przechowywać.
Zbieranie
Jeśli chodzi o zbieranie chrzanu w ogrodzie, należy wykonać kilka kroków. Na początek należy posadzić chrzan w miejscu nasłonecznionym, które otrzymuje przynajmniej częściowe światło słoneczne. Najlepiej, aby pH gleby wynosiło od 6,0 do 7,5. Gleba powinna być dobrze zdrenowana i pozbawiona zbiorników wodnych. Wiosną należy nawozić chrzan mieszanką nawozów o niskiej zawartości azotu i wysokiej zawartości fosforu. Jeśli gleba została wzbogacona kompostem, nawożenie może nie być konieczne. Jeśli jednak chcesz zachować smak, najlepiej podlewaj rośliny raz lub dwa razy w tygodniu.
Chrzan można zbierać albo po opadnięciu liści, albo po tym, jak wiosenne deszcze powalą liście. Zbiór najlepiej przeprowadzić późną jesienią lub wczesną wiosną, gdy korona ma 1 cal średnicy. Po zbiorach należy dokładnie umyć koronę, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia, ponieważ mogą one pozbawić chrzan jego ciepła. Po zebraniu chrzanu pamiętaj o przesadzeniu rośliny w to samo miejsce.
Aby uzyskać jak najświeższy smak, świeży chrzan należy zetrzeć w blenderze lub robocie kuchennym. Powinien być drobno starty, aby nie powodował uczucia pieczenia w oczach lub nosie. Jeśli masz wrażliwe oczy, możesz chcieć przygotować go na zewnątrz. Podobnie, należy go traktować, aby zapobiec gąsienicom i chrząszczom pchełkowym od zgrzytania na liściach rośliny. Do zapobiegania i zwalczania tych szkodników dostępnych jest kilka rodzajów pestycydów, w tym bacillus thurigiensis i olej neem.
Po przygotowaniu gleby można zasadzić korzenie chrzanu. Dobrą zasadą przy sadzeniu korzenia chrzanu jest sadzenie go u podstawy gleby, pod kątem 45 stopni. Korzenie należy posadzić około 2 cale poniżej linii gleby. Jedna roślina chrzanu daje zazwyczaj tylko jeden plon. Rośliny powinny być rozmieszczone w odległości około 30 cali od siebie, aby zapewnić optymalny wzrost. Dla zdrowego wzrostu pH gleby musi wynosić co najmniej 5,5.
Przechowywanie
Jeśli chodzi o uprawę chrzanu w ogrodzie, najbardziej efektywne jest sadzenie wczesną wiosną i jesienią. To warzywo korzeniowe preferuje wilgotną, dobrze zdrenowaną glebę o pH około 6,0 do 7,0. Chrzan jest odporny na zimno, ale potrzebuje dużo światła słonecznego do optymalnego wzrostu. Toleruje również częściowy cień, ale nie wytwarza wtedy tak dużo plonów. Najlepsza gleba dla chrzanu jest luźna i zawiera materię organiczną. W zależności od rodzaju, może potrzebować więcej lub mniej wody tygodniowo.
Chociaż jest on generalnie bezpieczny dla wszystkich roślin, bywa podatny na szkodniki owadzie. Mszyce i pchełki robią sobie kłopot, żerując na liściach rośliny, ale nie zaszkodzą korzeniom. W takich przypadkach, aby zapobiec infestacji, należy zastosować olejek neem lub przedmuchać dyszę węża. Zgnilizna korzeni może również dotknąć chrzan, dlatego należy zadbać o dobry drenaż gleby, aby uniknąć tej choroby.
Do uprawy chrzanu w pojemnikach należy używać dużych donic o głębokości około 30 cali. Użyj ziemi doniczkowej wzbogaconej kompostem i posiadającej otwory drenażowe. Korzenie chrzanu powinny być wsunięte w glebę około dwóch cali pod powierzchnią. Upewnij się, że rośliny są rozmieszczone w odległości co najmniej 30 cali od siebie, aby zapewnić równomierne rozłożenie. Jedna roślina powinna dać skromne zbiory dla przeciętnej rodziny. Warzywo to jest łatwe w uprawie i wymaga niewielkiej konserwacji.
Aby przechowywać chrzan w ogrodzie, posadź go na około cztery tygodnie przed ostatnim średnim terminem przymrozków. Możesz go również przechowywać w lodówce lub w plastikowej torbie z wilgotnym piaskiem. Nie zapomnij zachować korzeni bocznych, aby zasadzić je ponownie wiosną. Jeśli posadzisz korzenie chrzanu wiosną, możesz je wykorzystać później. Będą dobrze rosły w temperaturze -7 stopni C.
Po zbiorze umieść korzeń w chłodnym, ciemnym miejscu na około 10 do 12 miesięcy. Korzenie chrzanu dobrze zachowują swój smak w chłodnym, ciemnym i wilgotnym środowisku. Jeśli przechowywane są w zimnej piwnicy, światło sprawi, że staną się zielone i niezdatne do użytku. Jeśli chcesz przechowywać chrzan przez dłuższy czas, możesz użyć robota kuchennego, aby zmielić korzenie. Nie zapomnij też umyć ich przed przechowywaniem.
Podobne tematy
- Jak pozbyć się mchu w ogrodzie
- Jak wyhodować buraka w swoim ogrodzie
- Jaką egzotyczną Warzymę można uprawiać w ogrodzie?
Wychowywałam sie na wsi, zajmowałam się ogrodem przy domu na co dzień. Posiadam ogromną wiedzę na temat rodzajów kwiatów i innych roślin. Zapraszam do przeczytania moich artykułów.