Czy wiesz, że brzozy produkują soczysty sok? Można z niego zrobić szpilki i syrop. Ale jak zdobyć ten sok? Jest kilka kroków, które należy wykonać i kilka źródeł, które mogą okazać się przydatne. Poniżej wymieniono kilka metod. Najpierw zbierz sok z jednego drzewa, a następnie zagotuj go na syrop. Po ugotowaniu odcedź go, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i owady. Zebranie soku zajmie co najmniej jeden dzień.
Brzoza produkuje soczysty sok
Soczysty sok z brzozy można zebrać, stukając w drzewo. W wielu krajach jest on uważany za napój zdrowotny, ponieważ zawiera minerały i witaminy. Należy przefiltrować sok, aby usunąć zanieczyszczenia. Można również użyć filtra do kawy. Sok będzie kapał powoli i smakował podobnie do wody. Jeśli szukasz więcej informacji na temat tego pysznego napoju, czytaj dalej.
Sok z brzozy to żywa ciecz, która zawiera unikalne struktury molekularne, dzięki którym jest doskonałym źródłem produktów do pielęgnacji skóry. Nałożony na skórę wspomaga równomierne rozprowadzanie składników odżywczych, co poprawia elastyczność skóry. Sok z brzozy rozwiązuje również problem ostatecznego braku składników nawilżających w przypadku skóry wrażliwej, zwany problemem bariery. W rzeczywistości pomaga sprawić, że skóra wygląda i czuje się bardziej miękka i promienna.
Można z niego zrobić syrop
Sok z brzozy zawiera od 0,5 do 2% cukru, w zależności od gatunku, klimatu i pory roku. W idealnym przypadku sok z brzozy powinien osiągnąć wartość Brix 66 lub wyższą. Po ugotowaniu sok z brzozy powinien być mętny i mieć lekko kwaśny smak. Można go wykorzystać do produkcji syropu, galaretek i innych wyrobów cukierniczych. Po ugotowaniu sok brzozowy może być przechowywany w słoikach przez rok lub dłużej.
Robiąc syrop z brzozy, należy przygotować garnek wystarczająco duży, by pomieścić jeden galon soku dziennie. Tradycyjnie, producenci syropu klonowego używają systemów rurowych do zbierania soku z drzew. Obecnie jednak ludzie zbierają sok brzozowy z pojedynczych drzew brzozowych. Aby rozpocząć produkcję syropu, należy wybrać drzewo o średnicy 10 cali lub większej. Ponadto należy pamiętać o zgromadzeniu wystarczającej ilości drewna opałowego, które wystarczy na cały sezon produkcji syropu.
Można z niego zrobić pale
Jest kilka prostych kroków, które możesz wykonać, aby zrobić pale z soku brzozowego. Potrzebna będzie wiertarka akumulatorowa, palik i pojemnik do zbierania. Przed rozpoczęciem zbierania soku należy użyć metalowej szpilki, która jest wysterylizowana. Możesz również użyć korków lub kołków do zatkania otworów do pobierania soku. Upewnij się, że używasz pokrywy do zbierania soku – może ona przyciągać niepożądane owady i zanieczyszczenia – i będziesz chciał się upewnić, że wysterylizowałeś wszystko przed zbieraniem.
Sok z brzozy będzie kapał, gdy będziesz go klepać. Upewnij się, że używasz pojemnika o pojemności co najmniej jednego galona. Łatwo będzie przepełnić wiadro, jeśli postawisz je na ziemi. Uważaj, aby nie rozlać soku, ponieważ kapie on powoli z wiadra. Upewnij się też, że pojemnik jest wystarczająco duży, by zmieścić galon soku.
Zrobienie syropu zajmuje dużo czasu
Zrobienie syropu z brzozy wymaga ugotowania go w wysokiej temperaturze do skali Brixa 66 do 67. Sok jest zwykle zbierany z brzozy jesienią i powinien być przechowywany w lodówce. Gdy sok osiągnie poziom Brixa, należy go przefiltrować przed puszkowaniem. W przeszłości sok ten był fermentowany w celu stworzenia napoju zwanego piwem brzozowym.
W przeciwieństwie do syropu klonowego, sok z brzozy nie jest wysoko rafinowany, zawiera tylko jeden procent cukru. Oprócz wysokiego poziomu brixa zawiera minerały, związki fenolowe i niski indeks glikemiczny. Ze względu na te właściwości produkcja syropu brzozowego trwa dłużej niż syropu klonowego. Wykonanie syropu brzozowego zajmuje dużo czasu, dlatego ważne jest planowanie z wyprzedzeniem.
Ma silny, melasowy smak
Melasowy smak syropu brzozowego wynika z faktu, że zawiera on mniej cukru niż syrop klonowy. Dzieje się tak dlatego, że sok z brzozy dłużej się gotuje, co pozwala glukozie nabrać melasowego smaku. Ze względu na niską zawartość cukru, syrop brzozowy jest gorzki. Jednak smak tego słodkiego syropu nie jest tak silny jak syropu klonowego.
Syrop tworzony przez brzozy jest lekko słodki i ma smak melasy. Chociaż brzoza nie zawiera dużych ilości cukru, to zawiera witaminy C i B. Zawiera także 17 aminokwasów. Syrop jest również bardzo odżywczy, ma więcej wartości odżywczych niż zwykła woda. Używa się go również do produkcji win, octu, cukierków i piwa brzozowego.
Podobne tematy
- Które warzywa mają jadalne liście?
- Jak zbierać czereśnie z wysokiego drzewa
- Jak pozbyć się pokrzyw na podwórku
Ogrody nie są mi obce od najmłodszych lat. Wspólnie z rodzicami rozwijamy firmę zajmującą się zielenią, stąd moje duże doświadczenie. Postaram podzielić się wiedzą z Państwem.